Förvandla din hobby till en vinstdrivande verksamhet

Förvandla din hobby till en vinstdrivande verksamhet

De flesta av oss har något fritidsintresse som med lite kreativitet kan omvandlas till en inkomstkälla.

Om du till exempel gillar att snickra möbler eller sy kläder skapar du produkter som är lätta att sälja. Just hemmasnickrade och rustika möbler är någonting som är väldigt trendigt just nu och här finns det många slantar att tjäna.

Även du som gillar att programmera är het på marknaden – mjukvaruprogrammerare råder det stor brist på, framförallt vad gäller appar till smarttelefoner.

Läs vidare för att se hur du kommer igång om du vill omvandla din hobby till en sidoinkomst eller verksamhet.

Vem köper din idé?

Allt går att sälja, så enkelt är det faktiskt. Men för att kunna sälja en produkt eller idé gäller det att veta hur du ska presentera den och vems uppmärksamhet du är i behov av.

Innan du slår slag i saken och ansöker om F-skattsedel är det alltså smart att sätta dig ner och ta dig en funderare:

  • Är jag skicklig nog på min hobby för att någon vill köpa det jag skapar?
  • Behöver jag utbilda eller öva upp mig innan jag går vidare?
  • Är det lämpligt att starta eget eller ska jag sälja till ett redan existerande företag?
  • Hur marknadsför jag mig själv och det jag erbjuder?

Först när du har besvarat dessa frågor är det dags att göra någonting praktiskt av det hela.

Nyckeln till en framgångsrik verksamhet

Om du sedan bestämmer dig för att gå vidare med din dröm börjar grovjobbet. Nu är det dags att särskilja dig från alla andra och visa att just din produkt är värd att köpa.

Ifall du sysslar med exempelvis snickeri eller metallarbete bör du hyra verkstad eftersom det kommer med en mängd fördelar. Det verkar mycket professionellare än om du sitter och snickrar i garaget – dessutom behöver du inte spendera en förmögenhet på att köpa rätt verktyg eftersom de oftast ingår i hyran.

När du säljer digitala tjänster som programmering eller grafisk design är det förstås fullt möjligt att jobba hemma vid datorn. Det kan dock underlätta om du har en särskild arbetsplats för detta så att du inte blandar privat- och arbetsliv, så kolla gärna upp om det finns ett billigt kontor nära hemmet.

Glöm inte att marknadsföra dig själv

För att kunna sälja måste du också synas. Spendera därför lite tid på att fixa till snygga annonser som du kan lägga upp på Google och Bing. Dessa tjänster erbjuder ofta rabatterade annonser för nya användare och du betalar bara om någon klickar på annonsen och besöker din sida.

Ett gratis sätt att synas är att skapa profilsidor på sociala medier som Facebook, LinkedIn och Instagram. Här kan du lägga upp bilder på dina skapelser och låta intresserade personer själva dela med sig av länkar och kontaktuppgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *