Sverige gör den billigaste affären av vindkraftverk i Danmark

Sverige gör den billigaste affären av vindkraftverk i Danmark

Kostnaden för att bygga havsbaserade vindkraftsparker har sjunkit till nya rekordnivåer, nu har svenskägda Vattenfall vunnit kontraktet att bygga två projekt på danskt vatten för drygt € 60 per megawattimme (MWh).

Det slår tidigare rekord av Danmarks Dong Energy, som i juli vann ett kontrakt för ett projekt i Nederländerna på 72,70 € / MWh.

Även om priserna inte direkt är jämförbara med dem som tilldelas i Storbritannien, då dessa kostnader utesluter anslutningsnätkostnader som kan vara upp till 30 € / MWh, är det ändå betydligt billigare än de senaste brittiska erbjudanden som tilldelades i början av förra året för ca £120/MWh. Om du har i åtanke att starta ett företag inom detta område eller redan har en och du behöver ett lån kan du alltid lita på och besöka fair-laan.se.

Vindkraftpark till havs för låg el

Vattenfall AB som tagit upp kampen och arbetar hårt på en dansk havsbaserade vindkraftpark, säger att det kommer att leverera rekordlåga elpriser för tekniken när projektet är avslutat i 2018, två år före sin tidigare plan.

Det statligt ägda Vattenfall fattade ett slutligt investeringsbeslut för Horns Rev III vindkraftpark som kommer att kosta ”drygt” 1 miljard euro, enligt ett tidigare uttalande. Vid denna kostnad skulle vindkraftparken producera för cirka 2,5 miljoner euro per megawatt – det billigaste hittills för havsbaserat vindkraft, enligt Bloomberg New Energy Finance.

MHI Vestas Offshore Wind kommer att leverera 50 av sina gigantiska 8 megawatt turbiner till projektet, sade Aarhus, ett Danmark-baserat företag i en separat rapport. Rotorerna i V164-8.0MW turbinerna – som är världens största offshore maskiner – skär en 164 meter lång sträng, med ett enda blad som mäter 80 meter, vilket kan jämföras med ett vingspann på en Airbus A380 jumbojet.

Vattenfall vann kontraktet från danska regeringen i februari 2015 för att leverera ström med en inmatningstariff på 0,77 danska kronor, en kilowattimme, enligt den danska Energimyndigheten. Projektet kan bli de första att slå branschens 100 euro per megawattimme mål när det beställdes i slutet av 2018. Företaget Vattenfall, vars huvudkontor ligger i Solna, Sverige, trodde tidigare att projektet skulle slutföras runt 2020.

varför så låga kostnader?

Den låga kostnaden är ”ett direkt resultat av en övergång till mycket konkurrenskraftiga auktioner men också det faktum att Vattenfall inte behöver betala för offshore transmission”, säger Tom Harries, en analytiker för Bloomberg New Energy Finance. Energinet.dk som är den danska överföringssystem operatören, kommer att bygga och fullt ut finansiera alla projektets rutnät tillgångar.

”Horns Rev III är en verklig milstolpe för oss, det visar tydligt att konkurrensen är ett lämpligt sätt att minska kostnaderna för havsbaserad vindkraft avsevärt”, säger Magnus Hall, VD och koncernchef för Vattenfall i ett uttalande.

Horns Rev III kommer också att vara billigare än andra projekt eftersom det ligger nära stranden i sandiga förhållanden som inte är alltför djupa, säger Christina Sorensen, senior partner på Köpenhamn Infrastructure Partners, i en intervju.

”The Horns Rev III-projektet kommer att sätta en ny milstolpe för prisvärd havsbaserad vindkraft, och vi ser fram emot att arbeta med Vattenfall för att leverera detta mål”, säger MHI Vestas Offshore vd Jens Tommerup i ett tidigare uttalande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *