Att köpa rätt ytterdörr när du bor i Skandinavien

Att köpa rätt ytterdörr när du bor i Skandinavien

Skandinavien. Djupa skogar, höga berg och snö. Här är alla blondiner och det går isbjörnar på gatorna.

Nej, så är det inte såklart. Men att vädret är en viktig del av vår tillvaro går inte att komma ifrån. Det kan pendla mellan -30 och +30 under årets gång och snö, regn och vind sliter på både människor och ting. Vi måste värna om att skydda oss mot kyla och väta både ute och inne. När vi är ute är vi noga med att klä oss efter väder, talesättet ”Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder” tycks närmast vara ett nationsmotto. Att allt ska vara lagom är viktigt, vi är trots allt anpassade efter vårt klimat och vill aldrig ha det för varmt eller för kallt.

Därför är våra hus är viktiga för oss och för att vi ska må bra. I Skandinavien måste ett bra hem uppfylla många skilda krav. Det får inte dra och inte heller släppa in fukt eftersom det både gör det kallt och ökar risken för skador både på huset och på våra ägodelar. Trots allt så är det inte bara vi som lider om vi släpper in vädret för mycket. Nu för tiden har vi fullt av saker och ägodelar som har sina egna krav på värme och rätt fuktighetshalt. För att inte tala om dina husdjur! Det måste vara varmt på vintern och hålla vädret ute, oavsett om det är snö eller regn som står för dörren. På sommaren vill vi att huset ska vara varmt när det är dåligt väder och svalt när det är varmt, för att alltid vara en fristad för oss där vi kan koppla av och njuta oavsett årstid.

Det finns många saker som är viktiga att tänka på som hjälper i dessa avseenden. Inte minst ytterdörrar ! En bra ytterdörr kan spara åtskilligt elände i ditt hem. Att bygga täta och bra väggar är ingen konst, det som behövs tänkas på när man ska bygga i Skandinavien är att även dörrar och fönster måste uppfylla kraven på täthet på ett helt annat sätt än vad som behövs i länder med stabilare klimat. Dörren ska kunna hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren, oavsett hur många som kan tänkas bo i huset och som springer ut och in.

Det omväxlande vädret orsakar onekligen en del problem som man måste tänka på när man bygger men om du tar dig tiden att verkligen se till att du köper produkter av hög kvalité och som är anpassade för Skandinaviska klimat så kan du vara säker på att du får ett hem där du kan trivas oavsett väder, året om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *