Är höjning av hyror svaret?

Är höjning av hyror svaret?

Nya siffror visar att bostadskön i Stockholm går åt helt fel håll. Den genomsnittliga kötiden till en hyresrätt i Stockholm har förlängts det senaste året med minst lika många år som man har väntat. Idag måste man ha köat i 15,5 år för att få ett förstahandskontrakt i innerstaden och detta är en ökning med två år jämfört med 2015.

 

Dessa rekordlånga kötider ökar i hastigare takt än vad bostadssökarna går framåt i kön. Detta bortsett från nyproduktion som oftast har väldigt höga hyror. Det är inom tullarna som kön växer allra snabbast.

 

Fastighetsägarna i Stockholm vill nu höja hyrorna med 2,5 procent nästa år. Den genomsnittliga hyreshöjningen i år låg på 0,5 procent vilket är den lägsta hyreshöjningen på över ett decennium och anses som ett problem för bland annat Riksbanken, eftersom det drar ner inflationstakten. Enligt fastighetsägarna riskerar de låga hyreshöjningarna att slå mot beståndet av hyresrätter som redan är så lågt. De senaste 10 året har ungefär 29 400 hyresrätter byggts i Stockholms län. Under samma period har man byggt cirka 44 200 bostadsrätter.

 

Det som oroar mest är att de låga hyreshöjningarna urholkar avkastningen och försämrar därmed förutsättningarna för ett långsiktigt ägande. Det lönar sig helt enkelt inte att hyra ut lägenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *